Kelebek hastalığı, vücudu koruyan bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı doku ve organlara saldıran antikorlar ürettiği bir romatizmal bir hastalıktır. Tıbbi adı ile 'Sistemik Lupus Eritematozus" olan kelebek hastalığı, deri, eklemler, böbrekler, beyin, kalp, akciğerler ve kan hücrelerini etkiler. Kelebek hastalığında alevlenme ve yatışma dönemleri söz konusudur ve alevlenme döneminde semptomlar kötüleşerek birkaç hafta veya daha uzun sürebilir. Daha sonra semptomlar hafifleyerek, tabiri caizse yatışma yani iyileşmeye girer. Her ikisinin nedeni de tam olarak bilinmemektedir.
Sistemik lupus eritematozus, lupus hastalığının en yaygın bilinen türüdür ve bu durum vücudun her bölgesinde lupus olduğu anlamına gelir. Cildin yanı sıra vücudun birçok organını etkileme özelliği bulunan kelebek hastalığı eklemler, böbrekler, beyin, kalp ile birlikte pek çok organı ve sistemde varlık gösterebilir. Yaygın olarak kadınlarda görülen lupusun teşhis edilmesi hayati açıdan önem taşımaktadır. Kelebek hastalığının kesin bir tedavisi yoktur ancak hafif formları yaşla birlikte iyileşebilir. Lupus için uygulanan tedavi yöntemleri genellikle kabarcıkların bakımına ve yenilerini önlemeye odaklanarak kelebek hastalığının semptomlarını hafifletmeye yöneliktir.
Kelebek hastalığını tetikleyen faktörler arasında genetik, çevresel etkiler, güneş ışınları, sigara, stres, bazı ilaçlar ve varicella-zoster gibi virüsler yer alır.
Lupus hastalığına neden olan durumlar genel olarak şöyledir:
Genetik faktörler
Güneş ışınları
Enfeksiyon ve varicella-zoster gibi virüsler
Hormonlar
Kullanılan ilaçlar
Sigara
Stres
Cinsiyet (Kadınlarda daha sık görülür)
Yaş (15 ile 45 yaş aralarında daha sık görülür)
Yaşanılan bölge (Afrika, Amerika ve Asyalı Amerikalılarda daha yaygın görülmektedir.)